Menu

Contact

De communicatiespiegel


Herken je eigen saboteur

Zoals iedereen betrap ik mezelf nog wel eens op snelle uitvluchten en excuses om iets niet te hoeven doen wat ik ongemakkelijk vind. Nu weer bij het schrijven van deze blog. Van alles gaat door mijn hoofd: ik ben geen schrijver, ik heb geen tijd, ik heb geen inspiratie, anderen kunnen dit echt beter.

Tot ik mij realiseer dat mijn 'saboteur' hier aan het werk is. Ik ken hem wel. Mijn saboteur komt om de hoek kijken als het spannend wordt en ik uit mijn comfortzone dreig te raken. Hij is razendsnel en doet zijn werk voordat ik het in de gaten heb. Heel slim saboteert hij alle handelingen die leiden tot succes. En hij is moeilijk tegen te spreken. Inderdaad, ik ben geen schrijver, er zitten te weinig uren in een week, inspiratie ontbreekt nogal eens. Er zijn ongetwijfeld anderen die dit veel beter kunnen. Niet doen dus, die klus. 'Einde oefening' zou je zeggen.

Zou je zeggen…
Wanneer ik gehoor geef aan mijn saboteur, neemt hij het roer over en zal hij steeds mijn plannen en ambities genadeloos dwarsbomen. Maar gelukkig heb ik, behalve een saboteur, ook een createur. Die fluistert mij plannen en ambities in. Die moedigt mij aan het beste uit mezelf te halen, zodat ik in beweging kom. 

Om ambities te realiseren, is het belangrijk je saboteur en createur te kennen. Wanneer je weerstand voelt – de saboteur laat van zich horen! – is het moment daar om stil te staan bij wat jou nu eigenlijk tegenhoudt. Om vervolgens na te gaan wat je werkelijk belangrijk vindt, waar je naartoe wilt en wat daarvoor nodig is. In mijn geval 'het diepe in': een blog schrijven om daarmee aandacht te vestigen op iets waaraan ik veel plezier beleef en dat waarde heeft voor mijzelf en voor anderen. Eén van die dingen is het geven van de training 'Persoonlijke Effectiviteit' bij De Trainingstudio.

In die training ontdek je hoe jouw saboteur zich laat horen en zien. En welke doelen en dromen jij werkelijk nastreeft. Herken jij de saboteur van jouw eigen plannen en ambities? De dwarsbomer van je eigen createur? De angst voor afwijzing of misschien wel angst voor succes? Dat onder ogen kunnen zien geeft ruimte en nieuw perspectief. Vanaf dat moment ben je bereid risico's te nemen en durf je groot te denken. Je wordt effectief in het werken aan je wensen en je wordt verrast door je eigen resultaten! Je moet alleen even weten hoe je die saboteur aanpakt. Dat kun je leren.

Best leuk, zo'n blog schrijven.

Wendelien Koop, trainer