Menu

Contact

De communicatiespiegel


Nynke de Jong

Personen die zich publiek presenteren, spiegelen wij aan de ‘Wet van Maier’ (E = K x A). Het Effect van een optreden wordt bereikt door Kwaliteit én Acceptatie van de inhoud. En deze acceptatie heeft alles te maken met de wijze van presenteren...

Zo af en toe gebeurt het. Professioneel geboeid raken door een opvallend persoonlijk optreden. Nynke de Jong, neerlandica, broodschrijfster, auteur van het succesvolle boek Vrouw en fiets, redactioneel actief in NRC Next, de Leeuwarder Courant en Viva, is er voor mij zo een. Tijdens de laatste Tour de France frequent prominent, luchtig serieus aan het woord bij KB (Knevel & Van den Brink) over de ins en outs van de wielersport. En bij 3FM op heel andere toon, hoorbaar als gastpresentator bij Claudia de Breij in de tourupdate. Lekker plastisch 'beppen' over 'de kontjes van de renners' (Marcel Kittel is naast vier etappezeges bij de dames ook kontjeskampioen) en het feit dat Mollema er tijdens zijn eerste tijdrit uitzag als 'een chinees hondje op de hoedenplank'.

Nynkes aanwezigheid en vooral presentatie vallen dus op. Haar rechte rug, strakke blik, volgende ogen, wachtend op de kans haar inbreng te laten gelden. En als die dan wordt ingezet, is de toon dwingend zonder te irriteren. Dan blijken haar dossierkennis, haar capaciteit zaken goed uit te leggen met daarbij die vaak kleurrijke details, onmiddellijk te boeien. Het gedwongen samen slapen van de renners en met wie en door het oneven aantal renners in een equipe dus ook geregeld een nacht alleen maffen, het opmerkelijke beenritme van Froome ('wattage 415'), de uitleg over de werking van 'ovale bladen' en de tactische manoeuvres van klassementsrenners. Nynke strooit met relevante kennis, licht jargon toe en zorgt daardoor goed voor haar – niet echt in wielrennen geïnteresseerd – publiek.

Zelfbewust schroomt ze niet presentator Van den Brink te wijzen op zijn neerbuigende kwalificatie van het 'Colombiaantje' Quintana – nummer twee in het eindklassement – door 'n snelle vergelijking met het omstreden begrip 'negertjes'. De altijd dwingende Van den Brink bindt onmiddellijk in. Ze etaleert  met veel aplomb dat de Tour 2013 "natuurlijk al veel schoner is" en op dit moment "alleen sukkels nog op EPO blijven koersen zoals in de Ronde van Turkije."

Zelfs haar poëtische beschrijving van het kunnen kijken naar een volledige etappe leiden tot begrip voor zoveel ogenschijnlijk nutteloze, persoonlijke passiviteit. Ze verkoopt dit toch vaak 'uren turen naar groeiend gras' als een vorm van meditatie: het volledig opgaan in de caleidoscoop aan Frans natuurschoon en historische sites, het lint rugnummers over strak asfalt en dat alles onder een oeverloze verbale diarree van radiocommentator en oud-wielerprof Maarten Ducrot. Tot slot beschikt Nynke ook nog eens over een grote dosis actieve humor, waarmee ze haar publiek in de lach meekrijgt.

Haar frisse stelligheid, haar goed en duidelijk formuleren, feitenkennis en vooral haar autonome, pretentieloze presentatie zouden goed passen binnen het team van presentatoren van NOS Sport. Al was het maar om het vaak zo serieuze en licht pretentieuze karakter van sport via de publieke omroep wat te verluchtigen.

Raoul Hoyng, trainer/coach