Menu

Contact

De communicatiespiegel


Peter Kuipers Munneke (NOS)

Personen die zich publiek presenteren, spiegelen wij aan de ‘Wet van Maier’ (E = K x A). Het Effect van een optreden wordt bereikt door Kwaliteit én Acceptatie van de inhoud. En deze acceptatie heeft alles te maken met de wijze van presenteren…

Met alleen de functie weerman doen we Peter Kuipers Munneke tekort. Hij is met zijn 32 jaar gepromoveerd poolklimaatdeskundige en doet 'het weer' er een of twee dagen per week bij. Giselle van Cann, plaatsvervangend hoofdredacteur van NOS Nieuws, is blij met haar nieuwe  'onvermoede talent' dat uit meer dan 100 gegadigden werd gekozen. "Peter vertelt graag en doet dat goed", aldus Cann. Daar konden we als kijkers iets van voelen tijdens Peter's samenspraak met Rob Trip over de effecten van de stijging van het CO2-niveau in onze atmosfeer. Voor het eerst in de geschiedenis door de 400 PPM-grens. Een onmiskenbare bedreiging voor het klimaat op onze aarde. Door Peter zonder dramatische nadruk maar met navenante impact gebracht, vanwege de goed gekozen inhoud.

Maar meestal zien we Peter als de gewone weerman die het voor ons allen nog steeds zo belangrijke dagelijkse onderwerp, het weer, voorspelt en duidt. En wat zien we dan sinds hij in april zijn opwachting maakte? Een ietwat ongemakkelijke verschijning in een, naar het lijkt, net iets te krap pak. Handen naar voren reikend, zwevend in de ruimte en met vaak een te droge mond. Onwennigheid, onzekerheid, zoekend naar zijn eigen geluid, die eigen vorm van presenteren. Peter weet ongetwijfeld precies waarover hij spreekt. Maar hij moet zichtbaar wennen aan het niveau van zijn publiek, dat eenvoudige formuleringen verlangt. Het moet allemaal duidelijk, helder en vooral ook wat meelevend zijn. Onze collectieve verongelijktheid over dat altijd te koude, warme, natte, droge, winderige, gure en natuurlijk ook te sombere weer moet worden bediend met begrip en vooral hoop. Op een feitelijk relaas met als conclusie "meer kan ik er niet van maken" zitten we met elkaar niet te wachten. Dus…?

Peter, je weet voor wie je het doet. Maak een mooie combinatie tussen die voor ons bijna altijd keiharde klimatologische werkelijkheid en jouw diepgaande kennis, waarmee je kunt relativeren en ons mogelijk toch positief kunt verrassen. Verpak dat in je eigen, goed gearticuleerde teksten. Vermijd platitudes als 'rokjesdag'. Je hoeft niets van anderen te lenen! Introduceer waar mogelijk je eigen, voor ons herkenbare, terminologie die signatuur creëert. Zo draag je bij aan onze acceptatie van wat elke dag weer volledig onvermijdelijk is.

Voelt deze meer persoonlijke inhoudelijke voorbereiding eenmaal goed, dan wordt het allemaal vanzelf wat losser. Komt er plots gedrevenheid in je betoog, en formuleer je ineens wat wij interessant vinden. Want dat zagen we eerder van je onder de invloed van stijgende CO2-niveaus. En daarbij hoeft je jasje niet dicht! Neem een spiekbriefje in je hand, zodat je armen weer functioneel lijken. Denk zichtbaar na over hoe je iets wilt formuleren en laat dan even die stilte vallen. Praat met ons, leg het ons uit, geef ons hoop, een op een!

Raoul Hoyng, trainer/coach