Menu

Contact

De communicatiespiegel


Richard Krajicek

Personen die zich publiek presenteren, spiegelen wij aan de ‘Wet van Maier’ (E = K x A). Het Effect van een optreden wordt bereikt door Kwaliteit én Acceptatie van de inhoud. En deze acceptatie heeft alles te maken met de wijze van presenteren...

In het Radio 1 Journaal gaat het over de Koningsspelen. Een luchtig onderwerp tegenover de nieuwe staatssecretaris op Financiën, het aanhoudende banenverlies en de aanvaring tussen een Japanse walvisvaarder en een actieschip van Greenpeace. Hoewel ik persoonlijk niets heb met de Koningsspelen, spits ik toch mijn oren, want initiatiefnemer Richard Krajicek komt aan het woord. Eerlijk is eerlijk: ik zet me schrap, omdat ik bang ben dat mijn tennisheld een beetje onhandig zal opereren. Zoals die keer bij De Wereld Draait Door toen hij onverhoeds Ramses Shaffy van zijn voetstuk trok en totaal verrast was over de ophef die dat veroorzaakte. Hij maakte een wat wereldvreemde indruk. Maar dat terzijde. Vandaag gaat het over zijn Koningsspelen.

Daaraan doen dit jaar ruim één miljoen kinderen mee. Tweehonderdduizend minder dan vorig jaar. Hierover belt de radio-interviewer hem deze maandagochtend. En wat doet 'De Kraai' het goed in dit gesprek. "25 april wordt een leuke dag met een gezamenlijk schoolontbijt en een zang-en-bewegingsnummer onder leiding van Kinderen voor Kinderen. De school bepaalt zelf wat er daarna gebeurt aan sport of spel." Zijn enthousiasme klinkt gemeend en zijn kernboodschap blijft hangen. "Maar die tweehonderdduizend kinderen dan", probeert de interviewer. Dat spijt hem oprecht. Hij vertelt dat de Koningsspelen voorafgaan aan de officiële meivakantie. De week daarvoor is het Goede Vrijdag, dus die dag valt af. Sommige scholen kiezen ervoor al eerder met vakantie te gaan, dat verklaart waarschijnlijk de lagere deelname. Volgend jaar probeert de organisatie opnieuw een datum te vinden die iedereen schikt. Hij legt het rustig en met compassie uit. Hartveroverend is zijn bedankje aan de onderwijzers die het al zo druk hebben en zich toch inzetten voor de Koningsspelen. Ook de ouders die als vrijwilliger meewerken, krijgen een pluim. Soepeltjes pareert hij de plaagstoot van de interviewer: "waren er soms klachten…" met de opmerking dat hij al deze hardwerkende mensen alle lof wil toezwaaien die hun toekomt.

Zo moet het. Zo maak je ontspannen en sympathiek je punt. Ook aan zijn stem hoor je dat hij bij het onderwerp betrokken is. Hij klinkt minder monotoon dan in andere media-optredens. Krajicek blijft me verrassen met zijn gezond leuke initiatieven. Kortom, koninklijk spel van Richard Krajicek.

Monique Haras, trainer