Menu

Contact

De communicatiespiegel


Tzipi Livni

Personen die zich publiek presenteren, spiegelen wij aan de ‘Wet van Maier’ (E = K x A). Het Effect van een optreden wordt bereikt door Kwaliteit én Acceptatie van de inhoud. En deze acceptatie heeft alles te maken met de wijze van presenteren...

De zeer populaire Deense televisieserie Borgen moet een inspiratiebron zijn geweest voor Tzipi Livni, de huidige minister van Justitie in de regering Netanyahu III. De Deense actrice Sidse Babett Knudsen speelt als Birgitte Nyborg een weergaloze rol als fictieve Deense partijleidster, minister-president, oppositieleidster en minister van Buitenlandse Zaken. De krachtige, autonome persoonlijkheid die Knudsen neerzet, subtiel ingekleurd met momenten van eenzaamheid, kracht, empathie en kwetsbaarheid, gijzelen kijkers aan de buis. En ineens is daar de echte Birgitte Nyborg in de persoon van Tzipi Livni. In het NOS Journaal van acht uur op dinsdag 30 juli.

Daar liepen ze, de nieuwe Amerikaanse, Israëlische en Palestijnse onderhandelaars richting voordeur van het Witte Huis voor een ontmoeting met president Obama. Opvallend beeld van deze groepsverplaatsing was, naast de rijzige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en het meer ingetogen stappen van onder anderen de Palestijnse onderhandelaars, de rustige, zelfbewuste en energieke tred van Livni, de enige vrouw tussen de mannen. De analogie met Borgen wordt vervolgens helemaal manifest bij de beelden van het begin van het informele diner en de korte persverklaringen na afloop. John Kerry is strak in zijn formuleringen over de noodzaak tot onderhandelen en het feit dat er geen tijd en alternatieven meer zijn. De negen maanden die uitgetrokken zijn om resultaat te boeken, doen sterk symbolisch aan. Saeb Erekat, de gedistingeerd ogende Palestijnse onderhandelaar, produceert wat formele woorden over rechten, vrede en waardigheid van het Palestijnse volk. Het verbale communiqué krijgt pas een persoonlijke kleur als Erekat de delegatieleden bedankt.

En dan is daar 'Birgitte Nyborg'… nee, Tzipi Livni, die de handen samenknijpt, over het katheder buigt, naar rechts kijkt en besluit zich heel persoonlijk tot haar Palestijnse collega te richten. "Saeb, we hebben al meerdere malen aan de onderhandelingstafel gezeten, wij maakten onze missie toen niet af. Laten we het dit keer wèl doen!"

De intensiteit van dit korte betoog is ongekend hartverwarmend en veelbelovend. Het klinkt en oogt echt. Ook al is ze op andere momenten voorzichtig over de kans van slagen van het overleg, ze maakt met deze korte intuïtieve presentatie duidelijk hoop te hebben. Dat moet ook wel, aangezien ze eind 2012, toen ze terugkwam in de politiek, zei dat ze "…wil vechten voor vrede…" en ze "niet zal toestaan dat iemand het woord vrede een kwade betekenis geeft."

Haar politieke opstelling is kristalhelder. Livni is voorstander van het 'tweestatenmodel' – naast Israël een zelfstandige staat Palestina. Nadat ze de verkiezingen als partijleider van Kadima had verloren, begon ze eind 2012 een nieuwe partij onder de veelzeggende naam 'Hatnuah' dat 'de Beweging' betekent. Een veelzeggende naam die hopelijk anticipeert op de resultaten van de onderhandelingen die onder anderen zij moet vormgeven.

Communicatie op basis van goed afgewogen inhoud op de juiste toon gebracht om 'de beweging' in een volledig gepolariseerde situatie teweeg te brengen, lijkt koren op de molen van Tzipi Livni. De echo van haar eerder genoemde, zo persoonlijke oproep: "Saeb, laten we het dit keer wèl doen!" zorgt voor hoop.

Raoul Hoyng, trainer/coach